tirsdag 13. oktober 2009

One Call

Prosessmodellen:
Senderen av denne reklamen er One Call. Det er et selskap som selger mobil abonnementer og telefoner med abonnementene. Budskapet som senderen vil få fram er kjøp One Call sine mobilabonnementer produkter fordi de er enkle og billige. Mottakeren av budskapet er tv seere, ihvertfall de som ser på reklamen på TvNorge eller Tv3, der hvor reklamen har blitt sendt. Mottakerne av reklamen vil da være Tv3 og TvNorge sine seere, og dette er relativt unge personer.

Jeg har sett denne reklamen på tv, ihvertfall en gang, men har nå også sett på den på Youtube. Det som kan stå i veien for at mottakeren får tatt imot budskapet er at tv seeren kan skru av lyden eller skru av Tven. Seeren kan også ikke følge med på reklamen og dette kan hindre at budskapet kommer fram. Annet støy kan være forstyrrelse i rommet til seeren, eller tekniske problemer med sendingen av reklamen, selv om jeg aldri har sett det forekomme. Dette er reklame for One Call og effekten av reklamen vil være å selge produktet.

Tekstmodellen:
Teksten som skal analyseres er en reklame fra One Call. Den blir sendt på TvNorge eller TV3. Seerne av disse tvkanalene er unge og det er derfor også disse som er målgruppen til reklamen. Det er unge brukere som bruker mobiltelefon mest. One Call kan velge å appellere til unge mottakere og sende reklamen på disse tv-kanalene fordi det er disse som er mest aktive mobiltelefonbrukere. Personene som er målgruppen reflekteres også på valg av alder av personene som er i reklamen. Det er en kvinne og en mann i 20-30-årene i reklamen, så dette kan være med å påvirke hvem reklamen appelerer til også.
Annonsen er en video der en dame er i en urban butikk og skal kjøpe bukser. Det er mange bukser i butikken, buksene ligger på hyller og et stavtiv henger på hver av sidene. Ekspeditøren kommer bort og spør om hun vil ha hjelp. Han begynnert å rappe alle de ulike buksene butikken har, merkene, materialet og passformen.

Butikken er ser moderne ut, den har hvite vegger og hyller og fargerik dekor som et bilde av en solnedgang i oransje sjatteringer og to flamingoer i forskjellige rosafarger som henger i taket. Fordi det er moderne dekorert tenker jeg at denne butikken kan ligge i oslo, eller en annen storby i Norge. De snakker norsk med hverandre, så begge personene virker norske. Damen har brunt hår og lys hud, mens mannen har sort hår og litt mørkere hud. Han kan ha hatt utenlandsk opprinnelse og dette er enda en grunn til å tro at butikken ligger i en by. Etter at mannen har rappet ferdig kommer logoen til One Call og et slagord som sier at alt ikke trenger å være å være dyrt og komplisert og at på One Call er det billig og enkelt. Nettsiden til selskapet kommer også opp under logoen de siste to sekundene.

Reklamen får et kult preg på grunn av sangen, og den er også humoristisk. Reklamen har lite å gjøre med mobilbruk og mobilabonnement, det at reklamen er for et mobilselskap får vi ikke vite før helt på slutten av reklamen. Dette blir et overraskelsesmonument og vi sitter kanskje ubevist og lurer på hva reklamen egentlig er for. Fordi lokaliseringen av reklamen er i en klesbutikk, kan man tro at det er for en klesbutikk eller et klesmerke, mannen nevner også flere merker. Klesbutikken gir konnotasjoner til shopping og handling av klær. Vi tenker lite på mobiler når vi ser denne reklamen. Reklamen virker ikke masete fordi den er morsom, og den skryter ikke for mye av selskapet som vil selge produktet.

Underliggende budskap i reklamen er at det er vanskelig med for stort utvalg, med for eksempel buksene. Og dette er noe jeg kjente meg igjen i når jeg så reklamen. Det at man kjenner seg igjen kan før til at man gir reklamen mer oppmerksomhet og følger med på hva som skjer. Kanskje man da også begynner å tenke at man trenger en ny bukse og at man har lyst til å ha et enkelt valg når man skal velge den nye buksa. Personene er inne i en moderne klesbutikk og dette ser vi ved interiøret i butikken, og også personene kan ha noe å si for en kulturell og samfunnsmessig sammenheng. Mannen har en minioritetsbakgrunn og snakker flytende norsk, noe som viser til samfunnet i dag. Men hvorfor får vi ikke noe informasjon om mobil abonnementet? Vi får ikke noe godt bilde av hvordan dette er å bruke eller om prisen.

Dette er en vellykket reklame fordi den bruker humor og blir en morsom reklame uten å være masete. Jeg tror nok One Call får fram det de vil si på en veldig god måte til målgruppen. Samtidig er det mange personer som kan være målgruppen til denne reklamen, de kunne sendt reklamen på flere kanaler hvis de vil ha en bredere målgruppe. Dette er en original reklame, og den skiller seg fra andre telefonopperatør sine reklamer fordi de blir lett irriterende og masete. Det blir en overraskelse hva reklamen egentlig er for, og vi får ikke vite så mye informasjon om produktet reklamen prøver å selge. Alt i alt er dette likevell en av de morsomte reklamene av denne typen jeg har sett på en stund.

Tekstanalysen blir en mer utfyllende analyse, mye fordi den inneholder beskrivelse og utdypelse av beskrivelsen. Det er også Mer som skal være mer i denne analysen. I Prosessmodellen får en ikke udypt i så stor grad og begrunnet hvorfor ting er som de er. Prosessmodellen beskriver hvordan buskapet blir overført blir overført mellom sender og mottaker pluss hindringer, mens tekstmodellen ser på hvordan mottakeren forstår budskapet. En forståelse kan variere og må derfor begrunnes mer enn i prosessmodellen.

2 kommentarer: